Nuo papėdės iki viršūnės – ilgas kelias

Kai jūsų klausia, ar gerai žaidžiate tenisą – ką atsakote? Ar tai, kad tenisą žaidžiate, pavyzdžiui, penkerius metus, reiškia, jog esate geras žaidėjas? O gal, nepaisant daugiametės žaidimo patirties, vis dar nemanote, kad žaidžiate gerai?

Kad teniso mėgėjams būtų paprasčiau įvertinti savo teniso sugebėjimus ir neapimtų nusivylimas pasirinkus per silpną ar per stiprų žaidimo partnerį, Jungtinėse Amerikos Valstijose 1979 m. buvo sukurta ir nuo tada dažnai naudojama Nacionalinė teniso reitingų programa (NTRP).

Ši programa teniso žaidėjus pagal jų gebėjimus ir patirtį skirsto į 13 lygių. Žemiausias yra pirmasis lygis. Tai visai neseniai teniso raketę į rankas paėmę žaidėjai, o septintasis lygis –profesionalai, žaidžiantys aukščiausio lygio turnyruose.

Aktyviai žaidžiantiems tenisininkams mėgėjams aktualiausi yra 2–5 reitingai. Pradedančiaisiais tenisininkais laikomi 2 ir 3 lygio žaidėjai, 3,5 ar 4 lygio reitingą turintys tenisininkai laikomi vidutinio lygio žaidėjais, 4,5 ar 5 lygio reitingą turintys žaidėjai vertinami kaip pažengę tenisininkai.

Aukštesnį nei 5 lygio reitingą turintys tenisininkai artėja prie profesionalų lygio, tokių žaidėjų tarp neprofesionalių teniso mėgėjų yra labai nedaug. Pateikiame NTRP reitingo aprašymus. Vieną – rimtą, kitą – kiek linksmesnį.

Skaitykite, jei esate nusiteikę rimtai

1 Žaidėjas, neseniai pradėjęs mokytis žaisti tenisą.
1,5 Nedidelę patirtį turintis teniso mėgėjas. Vis dar mokosi pagrindinių smūgių.
2 Pagrindinius teniso smūgius mokantis žaidėjas, žinantis svarbiausius vienetų ir dvejetų žaidimo principus. Turi labai nedidelę žaidimo patirtį.
2,5 Žaidėjas jau sugeba nuspėti kamuoliuko judėjimą, bet dar nesugeba gerai žaisti visoje aikštelėje. Su panašaus lygio varžovais gali sužaisti trumpus, lėtus geimus.
3 Žaidėjas gana gerai įvaldęs vidutinio greičio smūgius, tačiau kitų smūgių gebėjimai yra labai netolygūs. Taip pat žaidėjui trūksta gebėjimo atlikti tikslius smūgius. Žaisdami poromis, šio lygio žaidėjai aikštelę paprastai dalijasi pagal atstumą nuo tinklo, t. y. vienas žaidėjas rungtyniauja prie tinklo, o kitas – aikštelės gale.
3,5 Žaidėjas neblogai įvaldęs vidutinių smūgių tikslumą, tačiau smūgiams vis dar trūksta stiprumo ir įvairovės. Gali vis agresyviau žaisti prie tinklo, neblogai rungtyniauja visoje aikštelėje, sugeba vis geriau žaisti dvejetus.
4 Žaidėjo smūgiai stabilūs, tikslūs ir kontroliuojamo stiprumo, žaidėjas neblogai įvaldęs įvairius smūgius. Kartais padaro klaidų paduodamas kamuoliuką. Žaidžiant dvejetus pastebimas vis geresnis komandinis darbas. Kai kuriuos geimus šio lygio žaidėjas pralaimi dėl nekantrumo ir nesusivaldymo.
4,5 Žaidėjas vis geriau įvaldo suktus kamuoliuko padavimus ir gerai kontroliuoja padavimų stiprumą, sugeba kontroliuoti žaidimo tempą, gerai juda aikštelėje, pasiruošia smūgiams, gali keisti žaidimo planą atsižvelgdamas į savo priešininkus ir jų žaidimo strategiją. Vis dar trūksta patirties ir gebėjimų atmušti sudėtingus smūgius. Žaidžiant poromis, pastebimas vis dažnesnis agresyvus žaidimas prie tinklo.
5 Žaidėjas geba tiksliai numatyti priešininko veiksmus, stabiliai ir stipriai smūgiuoja, gali palaikyti žaidimo struktūrą. Gali atmušti sudėtingus, klaidingai paduotus smūgius, nenusileidusius kamuoliukus, sugeba daryti aukštus, lėtus padavimus, kirstus smūgius, smūgiuoti virš galvos, antrojo padavimo metu sugeba išlaikyti stiprų smūgį, paduoti suktą kamuolį.
5,5 Stiprus, stabilus žaidėjas. Žaidimo metu išlieka ramus, prireikus gali keisti žaidimo strategiją ir stilių, įtemptos situacijos metu geba stipriai, kryptingai smūgiuoti.
6 Šalies ar grupės reitingą turintis žaidėjas. Tokio lygio žaidėjams NTRP reitingai nebeaktualūs.
6,5 Svarią žaidimo antraeiliuose turnyruose patirtį turintis teniso žaidėjas.
7 Profesionalus teniso žaidėjas, kurio pagrindinis pajamų šaltinis – piniginiai turnyrų prizai.

Skaitykite, jei esate nusiteikę smagiai

1 Žaidėjas mokosi, kaip laikyti raketę, bando atrasti arčiausiai esantį teniso aikštyną.
1,5 Žaidėjas jau moka taisyklingai laikyti raketę, kartais pataiko į kamuoliuką (nebūtinai savo).
2 Žaidėją jau galima įleisti į teniso aikštelę, žaidėjas žino, kiek žmonių žaidžia vienetų ir dvejetų varžybose.
2,5 Žaidėjas suvokia, į kurią pusę skrenda kamuoliukas; su panašaus lygio žaidėjais teniso aikštelėje šis žmogus jau sugeba užimti žaidimo pozicijas, sugeba keletą kartų iš eilės pataikyti į lėtai skrendantį kamuoliuką.
3 Dažnai pataiko į vidutiniškai greitai skrendantį kamuoliuką, bet vis dar bijo greitų smūgių, atmušti kamuoliukai dažnai skrenda visur ir visaip, bet tik ne ten, kur žaidėjas nori.
3,5 Žaidėjas pradeda sugebėti atmušti įvairius smūgius, bet aikštelėje vis dar nepasitelkia fantazijos ir žaidžia neįdomiai. Ima manyti, kad žaidžia neblogai, bando demonstruoti agresiją žaisdamas prie tinklo. Jau suvokia, kaip žaisti dvejetus, vis rečiau rakete trenkia partneriui.
4 Žaidėjas žino daug įvairių smūgiavimo technikų, kai kurios jam pavyksta. Vis dar ne visada sugeba tinkamai paduoti kamuoliuką, tačiau jaučiasi stiprus ir dažnai pralaimi dėl savo nekantrumo ir blaškymosi aikštelėje.
4,5 Žaidėjas sugeba atmušti įvairaus sudėtingumo smūgius, vis rečiau žaidimo metu susipina kojos. Žaidėjas geba reaguoti į savo priešininką ir kartais jį apgauti. Žaidėjas sustiprėjęs treniruočių metu, tačiau žaidimo metu nesuvaldo savo jėgos.
5 Žaidėjas dėl savo gebėjimų ima kelti pavydą gretimose aikštelėse žaidžiantiems tenisininkams. Turi savo mėgstamus smūgius ir technikas, greitai perpranta priešininko strategijas, nesinervina, kai reikia kartoti padavimą.
5,5 Žaidėjas ramus ir ištvermingas, drąsiai keičia žaidimo strategijas, neleidžia priešininkui gerai pasijusti. Pagrindinis žaidėjo darbas nustumiamas į antrąją vietą, per pietų pertrauką žaidėjas biuro kiemelyje mosuoja rakete.
6 Šio lygio žaidėjui šis reitingas nebesvarbus, nes jis jau žinomas ir vertinamas nacionaliniu lygiu.
6,5 Žaidžia įvairiuose tarptautiniuose turnyruose, atlaidžiai šypsosi žiūrėdamas į ketvirto lygio žaidėjus, manančius, kad jie žaidžia gerai.
7 Žaidėjas jau pamiršo, koks gyvenimas verda ne teniso aikštelėje, iš laimėtų piniginių rizų kraunasi jau ne pirmą milijoną.